Categorii
Secolul XX

Heinrich Himmler făuritorul Holocaustului

Himmler a fost șeful Gestapoului și omul care prin politicile sale este responsabil de moarte a milioane de oameni, va fi omul de încredere al lui Hitler. S-a sinucis ca mulți alți fruntași naziști, de frica de nu a fi executat.

Himmler se va naște în anul 1900 în capitala Bavariei Munchen, mama sa Ana Maria Himmler era o catolică devotată , iar tatăl său profesor de liceu, va fi un elev silitor fiind interesat de istorie germaniei și a lumii în general. Cănd a izbucnit Primul Război Mondial , Himmler a dorit să fie înrolat în armata bavareză dar părinții nu au fost de acord , totuși în 1918 reușește să se înscrie în regimentul 11 bavarez dar războiul era pe terminate așa că Himmler nu va avea ocazia să lupte pentru țara sa. În intervalul 1919-1922 Himmler studiază la Universitatea de Agronomie din Munchen, asta după ce a fost ucenic la o fermă, a lucrat în cadrul fabricii de îngrășăminte din Munchen. De asemeni viitorul lider Gestapo declarar că el va rămăne virgin pănă la căsătorie, Himmler a spus că nu va părăsi biserica catolică niciodată, dar atunci cănd a simțit gustul puterii în Partidul Nazist Himmler s-a dezis de toate principiile lui.

Himmler copil

În 1922 avea să îl întălnească pe Ernst Rohm care îl va îndruma către învățăturile socialiste. Cum marca germană scădea din ce în ce mai mult din cauza inflației, iar Franța ocupase zona Renană, de care Germania avea disperată nevoie pentru că acea regiune era bine industrializată poporul german va fi nemulțumit de aceste măsuri și vor apărea greve în Germania. Himmler se va înscrie în Partidul Muncitoresc German, cu această ocazie cunoscănd-ul pentru prima dată și pe Adolf Hitler, va participa la puciul de la berărie din 1923, țelul fiind uciderea lui Gustav von Kahr, însă marșul asupra străzilor Munchenului va eșua lamentabil, 40 de oameni fiind împușcți și restul arestați. Himmler va fi arestat dar apoi grațiat, fiindcă ca numai lucra pentru naziști Himmler s-a întors la casa părintească. Himmler va ține legătura cu Ernst Rohm , vizitănd-ul în închisoare. Se va înscrie în Partidul Național Socialist, care căștigase deja un loc în parlament. În perioada campaniei elcetorale va merge în orașele din Bavaria și va rosti dicursuri antisemite. În 1925 se va forma SS din dorința lui Hitler da a avea o unitate paramilitară proprie, în 1926 devine șeful SS și își propune să devină devotat și loial mișcării naziste, el fiind chiar promovat de Goebelss care mai tărziu va deveni ministrul propagandei în cel de-al Treilea Reich. În această perioadă Partidul Nazist era în plină ascensiune, iar cu ocazia vizitei în Berlin o va cunoaște pe Margarette Himmler și se va căsători cu ea , și în 1928 Margarette îi va dărui o fiică lui Himmler. După crahul de pe Wall Street Partidul Nazist devine din ce în ce mai popular, iar Himmler va prezenta și îi va propune lui Hitler formarea de unități militare care să fie concretizate printr-o puternică armată . Membrii SS erau aleși după criterii rasiale, ei trebuia să fie ,, arieni ” și să aibă un corp bine lucrat, tot el a insistat că familiile germane trebuiau să aibă mulți copii, pentru a înmulți rasa ariană. Himmler a fost cel care a conceput lagărele de concentrate , primul dintre ele fiind cel din Dachau , care era destinat dușmanilor poporului și evreilor. Hitler dorea eliminarea lui Rohm care era a deseori arogant fața de el, așa că în 1934 în ,, noaptea cuțitelor lungi ” Rohm este arestat și executat fără niciun proces, toată acestă operațiunea a fost făcută cu ajutorul lui Goring și Himmler. În septembrie 1934 antisemitismul crește foarte mult în societatea germană , pentru că vor apărea ,, Legile de la Nuremberg, care vor restricționa foarte mult drepturile evreilor. El va fi cel care care va forma Waffen SS, care va fi formată din soldați proveniți din toată Europa, aceste unități militare vor fi vinovate de masacre în al Doilea Război Mondial, el de asemeni a fost împotriva creștinismului,

În 1938 s-a produs anexarea Austriei de către Germania, și aici se vor forma unități SS. În 1941 SS a fost responsabil de uciderea a milioane de evrei în statele baltice și URSS . Se spune că atunci cănd Himmler a asistat la o execuție în masă a evreilor în Belarus , bucăți de creier și sănge au pătat uniforma liderului SS, așa că el va propune folosirea gazului toxic Zyclon B în cadrul lagărelor de concentrare. Din 1941-1945 SS-ul a fost responsabil de uciderea a 1.300.000 de copii bărbați și femei . Hitler va lansa operațiunea Barbarossa pentru că Himmler credea că bolșevismul trebuie eradicat, în timpul invaziei germane în URSS 6 milioane de ruși cad prizonieri, 15 % din ei sunt uciși. În primavara anului 1942 de pune în aplicare ,, soluția finală ” prin care toți evreii trebuiau exterminați, în scurt timp 2 milioane de evrei din Polonia vor muri. În 1944 era clar deja că Germania pierduse războiul, Himmler va încerca în secret să încheie un armistițiu cu aliații, dar va fi refuzat, chiar dacă a eliberat 25.000 de evrei și i- dus în Suedia. În aprilie 1945 Hitler se sinucide , Himmler a încercat să se ascundă și să scape de justiție însă va fi prins și se va sinucide , el murind deoarece a înghițit o cianură de potasiu.

Himmler a fost ucigaș în serie , un artizan al uciderii în masă , setos de putere și glorie , Himmler a murit în condițiii extrem de grele pentru el și țara sa. Pentru el , sacrificarea a milioane de evrei a reprezentat o misiune, un țel pe care el era dorea să îl atingă, numai că cea mai mare ironie este că la 3 ani de la moartea sa , în anul 1948 se formează statul Israel.

Lasă un comentariu