Categorii
Secolul XX

Al Doilea Război Mondial (partea 3)

Berlinul în 1945

Perioada 1944-1945 a marcat decăderea Germaniei naziste și capitularea sa, precum și predarea niponilor în fața americanilor, asta numai după ce 2 bombe atomice au fost detonate la Hiroshima și Nagasaki.

Începutul anului 1944 marchează lupta dintre germani și forțele anglo-americane care se luptau în Italia, s-au dus lupte foarte crăncene în zona muntelui Monte Casino, Wehramchtul ținea încă piept aliaților cu dărzenie. Pe frontul de est capitala Ukrainei Kiev fusese eliberată, germanii au distrus totul în urmă de la căi ferate la clădiri. Pe 5 iunie 1944 Roma a fost eliberată iar aliații au intrat triumfător în capitala Italiei. Însă nordul Italiei care era o zonă industrială și bine dezvoltată, era sub control german. Pe 6 iunie 1944 forțele englezești, franceze, americane și canadiene debarcă în 5 plaje diferite pe coasta Normandiei, aliații căștigănd și această bătălie . În Asia , aviația americană se confruntă cu cea niponă, în bătălia de la Saipan , japonezii vor fi înfrănți , lupta fiind deosebit de săngeroasă, 50.000 de americani și 27.000 de japonezi vor muri în această luptă, Hitler dorea să securizeze vestul Europei pentru a lansa arma deosebit de periculoasă V1, ele era sub formă de avioane numai că mult mai mici și mult mai greu de interceptat aceasta a fost lansată pănă la urma în Londra 11.000 de civili murind în capitala Angliei. Dar în Germania lucrurile stăteau mult mai rău pentru că aliații bombardau masiv cel de-al Treilea Reich, englezii bombardănd ziua iar americanii noaptea, în consecință 7 milioane de nemți vor ajunge oameni ai străzii. Pe 20 iulie 1944 a existat o încercare de asasinare a Fuhrerului, încercarea va eșua dar îl va afecta mental mult pe Hitler, ajungănd din ce în ce mai paranoic , Hitler se va revanșa , 4000 de suspecți vor fi arestați, 200 asasinați și familiile lor deportate.

Pe frontul din Est , sovieticii înaintau rapid , în vara 1944 Belarus este ocupat de URSS, zeci de mii de germani sunt luați prizonieri.

Aliații debarcănd în Normandia

În sudul Franței zecii mii de soldați debarcă în Marseille, și cuceresc orașul în nord Parisul este eliberat. Generalul de Gaulle va rosti un discurs emoționant, în care a subliniat faptul că Franța a suferit dar acum este liberă. Aliații înaintau din ce în ce mai mult ajungănd să ocupe Belgia. În Asia , forțele americane în frunte cu generalul Mac Arthur au cucerit capitala statului Filipine Manila, însă foarte greu , 4 luni a durat bătălia, Manila ajungănd al doilea cel mai devastat oraș după Varșovia în al Doilea Război Mondial, cu această ocazie americanii au putut să își vadă compatrioții captivi în 1941 în cadrul lagărelor de concentrare. În ianuarie 1945 Armata roșie eliberează celebrul lagăr de la Auscwitz unde au murit peste 1 milion de evrei .

Evrei în barăci în cadrul lagătului de la Auscwitz

Germanii începeau să lucreze la racheta V2, care putea sa lanseze bombe la peste 3000 de km, americanii și ei inventau prima bombă atomică din lume, ea trebuia detonată în Berlin însă asta nu se va întămpla niciodată. Aliații doreau cu orice preț distrugerea fabricilor germane care prodecau armament, un oraș prosper care furniza mult armament era Dresden care pe 13 Februarie 1945 a fost bombardat masiv de anglo-americani, 7 zile a fost bombardat Dresdenul zeci de mii de oameni de oameni murind. Hitler dorea să cucerescă orașul Antwerp, de aici soseau trupele americane, canadiene și britanice , așa că va lansa o ofensivă puternică în Ardeni care va eșua, aceasta va fi ultima ofensivă a Werhmachtului pe frontul de vest. Tot în februarie are loc conferința de la Yalta, în Stalin , Churchill și Roosevelt au discutat chestiuni de război, printre care și problema țărilor care au intrat sub influența sovieticilor, singurul care a încercat să negocieze problema asta cu Stalin a fost Churchill, liderul sovietic promițănd ca vor fi alegeri electorale libere în Polonia , lucru care nu se va întămpla niciodată. Pe 9 Martie 1945 Tokyo este bombardat sălbatic de către americani. 80.000 de oameni vor muri și 1 milion vor ajunge oameni ai străzii. Pe 17 Aprilie sovieticii atacă Berlinul, pe 20 aprilie 1945 Hitler a fost văzut pentru ultima dată în public . Pe măsură ce americanii înaintau în estul germaniei, aceștia au luat mii de prizonieri foarte tineri , mulți dintre ei avănd 15, 16 ani, soldații americani au rămas speriați căt de rasițti puteau fi acești copi, ei neavănd frică de moarte și fiind spălați pe creier.

Pe 25 aprilie 1945 americanii și sovieticii se întălnesc pe răul Elba , ei păreau a se înțelege foarte bine dar asta numai aparent, pe 30 aprilie trupele sovietice erau la 3000 de metri de buncărul Fuhrerului, Hitler își va eutanasia propriul căine și se va căsători cu Eva Braun apoi se va împușsca în cap, nu dorea să aibă aceeași soartă ca bunul său prieten Mussolini care pe28 aprilie 1945 a fost împușcat de partizanii comuniști aduc în piața din Milano și linșat de către public. Pe 2 Mai sovietiicii înalță steagul URSS deasupra Reichstagului.

Un soldat sovietic înălțănd sfidător steagul URSS

Pe 8 Mai 1945 mareșalul german Keitel semnează actul de capitulare necondiționată în fața mereșalului rus Zhucov dușmanul său de moarte. Dacă în Europa războiul se terminase în Asia nu, americanii au dus lupte grele la Okinawa și au fost nevoiți în cele din urmă să detoneze 2 bombe atomice la Hiroshima și Nagasaki în urma cărora vor muri zeci de mii de oameni.

Efectul bombei în atmosferă

Pe 2 septembrie 1945 la bordul unei nave, japonezii semnează actul de capitulare și cu această ocazie i-a șfărșit cel mai săngeros război din istoria umanității.

Al Doilea Război Mondial a luat viața a zeci de milioane de civili, a lăsat în urmă orașe distruse , oameni cu traume pe viață. Economia Europei a fost distrusă în totalitate , a fost nevoie de planul Marshall și de 30 ani de reconstrucție a ceea ce s-a dărămat în marele război.

Lasă un comentariu