Categorii
Secolul XX

Top 10 luptători anticomuniști

10 . Hertha Muller

Viitoarea laureată nobel a fost prigonită de autoritațile comuniste pentru că a refuzat să colaboreze cu Securitatea și era simpatizantă a Aktionsgruppe un grup de șvabi ostil regimului comunist, a lucrat ca și translator , a plecat din Romănia ,perioada petrecută în țara care s-a născut a tulburat-o mult , ea a declarat mai tărziu că se găndise chiar la sinucidere însă nu a facut-o.

Hertha Muller

9. Elisabeta Rizea

Femeia care a fost lăudată de regina Ana de Bourbon Parma , a fost o eroină care a dat dovadă de integritate si de mult spirit civic, hrănind grupul Arsenescu-Arnăuțoiu care lupta în munții Făgărași împotriva comunismului, pentru că a ajutat pe acești eroi a fost torturată și arestată de autoritățile conduse de regimul de la Moscova, iată ce declara ea. „M-au dus la Miliţie, într-o cameră. Au tras o masă. M-au atârnat cu mâinile la spate de un cârlig prins în tavan. Şi mi-a fost frică şi stam şi ţipam:«Domnule, împuşcaţi-mă, tăiaţi-mi capul, scoateţi-mi ochii, tăiaţi-mi limba, dar nu ştiu de ei. Nu mă întrebaţi, că nu ştiu!». «Îţi dăm 300 de lei!», au zis şi mi-au pus banii în faţă. «Domnule căpitan, eu nu sunt Iuda, să-i vânz pe 30 de arginţi…». M-au trântit pe jos. M-au legat şi m-au bătut cu cauciucu’, de la ceafă la călcâi, şi pe stânga, şi pe dreapta”.

Elisabeta Rizea

8 . Doina Cornea

Doina Cornea a fost disidentă comunistă specială prin prisma faptului că ea nu dorea liberalizarea comunismului și reformarea lui, această năzuia la distrugerea comunismului și elimenarea lui ca forma de guvernare , fiind monarhistă convinsă. În acest sens ea redactat o scrisoare către Europa Liberă în anul 1982 în care critica deschis regimul ceaușist . A lucrat ca și asistent la Catedra de Franceză a Universității din Cluj. Un episod din viața ei care sugerează cel mai bine curajul ei este atunci cănd ea alături de alți protestatari a ieșit în stradă în data de 21 Decembrie , gestul acesta putea însemna pentru ea șfărșitul vieții pentru că putea fi împușcată în orice moment, iată mărturia ei „Dârdâiam de frică că vor trage în noi. Dar, ca şi cu „Europa Liberă”, poţi să dai înapoi în astfel de situaţii? Nu se poate! Să fi ştiut că mor, că fac un infarct de frică şi tot m-aş fi dus. I-am mai domolit puţin, ne-am oprit la Teatru, apoi am trecut pe sub puştile soldaţilor care se aflau acolo unde era mai demult sediul partidului. Erau taburi şi soldaţi pe taburi cu puşti. Atunci am început să strigăm: „Armata a cu noi!”

Doina Cornea

7 . Laszlo Tokes

Omul care a pornit scănteia revoluției din 1989, a fost defapt un simplu pastor reformat , care era de mult in vizorul autorităților . In Decembrie el trebuia sa plece din Timișoara pentru ca autoritățile romane credeau ca este spion maghiar și anticomunist , in ziua când pastorul maghiar trebuia sa părăsească locuința sa enoriașii au venit la casa lui și au scandat lozinci anti-comuniste , după acest incident revoluția s-a împrăștiat in toată țara .


Laszlo Tokes

6 . Spiru Blănaru

Spiru Blănaru a fost un partizan anti-comunist care a luptat în munții Banatului cu Securitatea, împreună cu un grup de camarazi ai săi a ținut piept forțelor comuniste , momentul culminant al luptelor cu bolșevicii a fost la Pietrele Albe , partizanii au ucis mulți comuniști și s-au organizat bine reușind să respingă atacurile inamicului, din cauza faptului că Blănaru și aliații săi numai aveau măncare , au trebuit în satul Feneș , aici au fost trădați să arestați. Spiru Blănaru a șfărșit prin a fi împușcat pe 16 Iuliu 1949, rămănănd un adevărat simbol al luptei împotriva opresiunii comuniste.

Spiru Blănaru

5. Iosif Capotă

Ardeleanul Iosif Capotă a fost intelectual care a făcut parte din Partidul Național Țărănesc , Capotă a încercat prin metode non-violente să combată comunismul, el a redactat 5000 de manifeste anticomuniste în care dezbătea problema desfințării bisericii greco-catolice , rebeliunea și atitudinea antisovietică a lui Tito, după 11 ani de clandestinitate Capotă este arestat, șocul produs a cauzat o încercare eșuată de a se sinucide . A fost împușcat la data de 8 iulie de 1958.

Iosif Capotă

4. Avisalon Șușman

Avisalon a făcut parte din grupul anticomunist ,, Teodor Șușman ” , acest grup provenea din Cluj și a constituit un ghimbe pentru autoritățile comuniste , acest grup avut un caracter violent față de cei care fraternizau cu bolșevicii, spre exemplu în Octombrie 1950 s-a plănuit atacarea casierilor de la societatea de exploatare a lemnului IPEIL , astfel că partizanii au percheziționat mai multe bunuri ale unor persoaane . În urmatori Avisalon a reușit să scape folosind acte de identidante false. În Ungaria avusese loc o revoluție anticomunistă, drept rezultat Securitatea a vănat ultimii partizani anticomuniști , astfel s-a aflat Avisalon Șușman se afla în satul Traniș, în urma descinderilor securiștii iau găsit în gura podului pe Avisalon Șușman și Teodor Jr, cănd au fost descoperiți cei 2 au răspuns cu foc , peste 2 ore a durat bătălia dintre forțele Securității și cei doi, văzănd eșecul comuniștii i-au amenințat pe cei 2 că vor da foc grajdului , dănd foc unei căpițe de foc în încercarea lor de a-i întimida , însă cei Avisalon și Teodor Jr nu s-au predat, îîn consecință grajdul a luat foc iar odată cu el și cei 2 luptători anticomuniști.

Trupurile carbonizate ale lui Șușman și Teodor Jr

3. Toma Arnăuțoiu

Ofițer de carieră Arnăuțoiu va lupta în al Doilea Război Mondial de partea sovieticilor participănd la bătăliile de trupele romăne-sovietice în Iugoslavia și Ungaria . După război va fi un militant activ împotriva regimului comunist care tocmai se instala , în anul 1949 va pleca în munți împreună cu cățiva susținători a lui , grupul fiind susținut de mai mult de 100 de persoane . Timp de 9 ani va fi urmărit de autoritățile comuniste grupul ajungănd să fie din ce în ce mai restrăns, aceștia trăiau ăntr-o ascunzătoare săpată în stăncă . Din păcate puținii membrii au grupului au ajuns să fie arestați în Mai 1958, deasemeni au fost arestate și persoane care au suștinut grupul anticomunist. În noaptea de 18 iulie spre 19 iulie au fost executați Toma Arnăuțoiu și fratele său Petre, împreună cu alți 14 oameni ( trei preoți, patru învățători, oameni înstăriți, țărani săraci și ciobani )

Toma Arnăuțoiu

2. Ion Uță

În perioada căt a fost Antonescu la conducerea Romăniei, Ion Uță a fost prefect a județului interbelic Severin , deținănd acestă funcție pănă ce mareșalul a pierdut puterea . După ce Antonescu a fost executat în 1946 , guvernul Petru Groza a interprins mai multe arestări în răndul disidenților politici, simțind pericolul iminent Uță se refugiază în regiunea muntoasă din sudul județului Severin, aici a format un grup de 29 de luptători anticomunițti fiind sprijinit de oameni din zonă cu găzduire , hrană, informații , muniție . Va sta ascuns în pădure unde va reuși scape temporar de arestare, ba chiar a călătorit la Lugoj și Timișoara . Din păcate a fost trădat în noapte de 7 spre 8 Februarie și a murit în urma schimbului de focuri între el și Securitate.

Ion Uta
  1. Oliviu Beldeanu

Erou de la Berna a fost omul care a arătat lumii întregi ororile comunismului , el a făcut parte dintr-o familie înstărită părinții lui deținănd un cinematograf și un resturant, a facut parte din Garda de Fier , si a fost membru PNȚ. Acesta a plecat în anul 1949 din Romănia trecănd prin Iugoslavia și ajungănd în Elveția, împreună ccu un grup anticomunist a ocupat legația Republicii Populare Romăne unde au scos la iveală o serie de documente care au pus autoritoritățile comniste intr-o situație inconfortabila . Comuniștii au cerut ca Beldeanu și aliatii lui sa fie aduși in România dar autoritățile elvețiene au refuzat acest lucru. In cele din urma Beldeanu s-a stabilit la München unde a muncit ca paznic , la un moment dat grecul Gheorghe Kehayoglu care era un om al sovieticilor , l-a ademenit sa vina in Berlinul de Vest de unde Kehayoglu la atras in Berlinul de Est unde grecul ii spusese lui Beldeanu ca îi va arăta mai multe clădiri impunătoare, aici a fost arestat de agenți STASI reușind totuși sa îl rănească pe un polițist cu propriul pistol . Va fi adus in Septembrie 1958 în România , in țara Beldeanu a fost supus unor interagotorii dure și in final a fost executat pe data de 18 Februarie 1960 .

Oliviu Beldeanu

Daca consideri ca merit sa fiu sustinut o poti face pe http://PayPal.me/withistory sau pe https://www.patreon.com/with_history

Lasă un comentariu