Categorii
SECOLUL XIX

Despre Karl Marx

Karl Marx a fost personalitatea care a influențat dictatori precum Stalin , Lenin și Mao Zedong , prin scrierile sale el avea să schimbe în mod dramatic istoria secolului XX.

Viitorul teoretician al comunismului, la origine evreu , s-a născut la Trier în Germania în anul 1818, într-o epocă în care iluminismul era în floare. Marx va fi student la Bonn și Berlin , unde va studia dreptul, filozofia și istoria, își termină cu succes studiile și va încerca să devină profesor universitar însă nu va izbuti, orientăndu-se spre o carieră jurnalistică, dar pentru că el propaga idei împotriva religiei și instituțiilor de stat , va fi monitorizat de poliția prusacă și va fi nevoit în cele din urmă să se refugieze la Paris apoi la Londra. Pe plan familial Marx a fost căsătorit cu fata unui baron numele ei fiind Johanna von Westphalen , faptul că nu muncea și nu aducea un venit stabil familiei va fi un motiv de conflict între el și familia soției lui. Împreună cu partenera sa de viață el va avea 6 copii. În ceea ce privește religia Marx a fost la început creștin dar pe măsură ce a receptat ideile progresiste și revoluționare va deveni creștin apostat și în final comunist.

Filozofia lui Marx

Cum Europa era în plin proces de industrializare , Marx a afirmat că oamenii care suferă cel mai mult sunt muncitorii din fabrici sau proletariatul, el considera totodată că banii îi înstrăinează pe oameni , Marx eticheta banii ca fiind “târfa universalã” pentru că el considera că bani îl fac pe om robul capitalismului , iată ce credea el despre bani “Puterea divinã a banilor rezidã în esenţa lor, ca esenţã genericã înstrãinatã, care alieneazã şi se alieneazã, a omului” . De aceea germanul credea că capitalismul este un sistem social care nu putea funcționa mult timp și că acesta nu dădea posibilitate tuturor oamenilor să aibă un viitor mai bun , fără muncă grea și abuzuri. Din păcate oamenii care au pus mai tărziu în aplicare teoriile lui , vor aduce moartea a milioane de oameni prin colectivizarea forțată și uciderea a sute de mii de culaci în URSS.

O altă idee pe care o propaga Marx este că societatea nu trebuie să posede o găndire și conștiință colectivă , în viziunea filozofului societatea trebuie să muncească colectiv în așa fel încăt lipsurile fiecărui individ să fie acoperite, din nefericire cum am menționat mai sus acestă filiozofie care a fost preluată mai tărziu de dictatorii secolului XX a avut un efect nefast asupra lumii. Pentru Marx progresul era doar pe calea unei revoluții permanente, omul care a pus în aplicare această idee a fost dictatorul chinez Mao Zedong care la începutul anilo 60 ‘ a lansat Revoluția Culturală, drept rezultat au murit milioane de oameni , pentru că aceștia ori erau intelectuali ori ostili regimului. Egalitarismul pe care îl propaga Marx nu a fost posibil nicioadată pentru că știm căt de uman a fost comunismul față de proletariat , în timp ce liderii comuniști trăiau în condiții foarte bune de viață , restul populației se resemna cu strictul necesar de zi cu zi , pentru dacă se ridica cineva să critice Partidul Comunist era rapid arestat .

Marx a fost filozoful care l-a numit pe om ,, animal economic ” , pentru că Marx credea că viața omului se rezumă doar la muncă brută și la dezvoltarea unei societăți de vis , el nu oferea omului nicio dimensiune spirituală sau divină, totodată evidențiază foarte mult necesitatea unor oameni care să devină conducători și să îi pună în aplicare ideile , concepția darwinistă care îl considera pe om animal avea să devină sursă de inspirație pentru Marx , faptul că germanul scotea complet din scrierile sale conceptul de divinitate , va avea un rezultat tragic pentru că așa cum afirma marele Dostoievsky ,, Dacă nu există Dumnezeu totul este permis ” . Toate aceste idei aveau să devină sursă de inspirație pentru Stalin, Lenin , Mao Zedong care au fost autorii unor genocide în masă . Personal îl consider pe Marx autorul moral a genocidelor comise de comuniști în secolul XX , pentru că așa cum Biblia a inspirat pe milioane de oameni în bine, tot așa ,,Manifestul Comunist ” a reprezentat piatra de temelie pentru dictatorii care au dorit să își exercite puterea și ferocitatea .

Daca consideri că merit sa fiu susținut o poți face pe http://PayPal.me/withistory sau pe https://www.patreon.com/with_history

Lasă un comentariu