Categorii
SECOLUL XIX

Ce a făcut Napoleon Bonaparte

Astăzi vom povesti puțin din viața marelui Napoleaon Bonaparte, personalitatea care s-a crezut infailibilă și de neînfrănt, problema a fost că iarna rusească și bătălia de la Waterlo unde puterile europene s-au confruntat cu Napoleon, au reprezentat șfărșitul unui mare cuceritor de teritorii

Protagonistul despre care astăzi vom discuta s-a născut în 1769 la Corsica, de mic a fost un copil ambițios și arțăgos ,,Nimic nu-mi impunea, eram pornit pe gâlceava şi bătaie, şi nu mă temeam de nimeni. Pe unii îi băteam, pe alţii îi zgâriam, şi toţi se temeau de mine. Cel mai mult a suferit de pe urmă mea fratele meu, Joseph. Îl băteam şi îl muşcăm. Şi tot el era cel certat, fiidca până să îşi revină din spaima, eu mă duceam la mama să mă plâng” îşi amintea Napoleon. La școală, Bonaparte era un elev strălucit care cunoștea limbi străine și era pasionat de matematică, va ajunge să studieze la Paris, unde învață la o școală militară și marină, încă din tinerețe a fost talentat în mănuirea armelor , drept rezultat a participat la Revoluția Franceză .

Lider al Franței

După ce obține mai multe victorii pe plan miliatar ajunge în 1799 să se proclamă Prim Consul și instaurează un regim dictatorial , insă Bonaparte a reușit refacă economia franceză chiar să o îmbunătățească, corupția a scăzut , iar siguranța cetățenilor a scăzut , totodată de la marele geniu militar din Hexagon avem ,, Codul lui Napoleon ” care a reprezentat pentru mult timp și încă reprezintă baza justițiară a multor state europene.

Din postura de împărat al Franței , Napoleon concurat cu marile puteri europene, a alimentat competiția continuă dintre burghezia franceză și cea engleză, s-a aflat în conflicte cu Austria și Prusia pe care le-a înfrănt , singurul obstacol în obținerea supremației totale pe Bătrănul Continent era Rusia, a învins Austria în 1905 la Austerlitz și Prusia în 1906. Campania militară împotriva Rusiei a reprezentat declinul lui Napoleon. Din această cauză el va fi exilat pe insula Elba, dar va sta 100 de zile cănd va reveni la Paris și va încerca să fie din nou marele împărat de altă numai că va fi înfrănt la Waterloo de către cele 5 națiuni.

Napoleon Bonaparte a fost un geniu militar , dar din păcate a căzut în plasa măndriei și a orgoliului , nu putem să negăm faptul că Franța nu a înflorit sub Bonaparte .

Lasă un comentariu