Categorii
Secolul XX

Primul Război Mondial (partea 1)

Primul Război Mondial a fost , o luptă între marile puteri ale ale lumii, în dorința către expansionism țările europene se vor lua la harță , care va rezulta într-o conflagrație mondială.

În 1914 europenii se bucurau de prosperitate, țăranii își lucrau pămănturile iar cei dela oraș operau în fabrici. Bătrănul continent nu cunoscuse așa o prosperitate economică. Marile puteri coloniale se războiau pentru supremați pe glob. Germania , Marea Britanie și Franța aveau colonii atăt în Africa căt și în Asia. Wilhelm al II era foarte invidios pe Marea Britanie deoarece această țară avea cele mai multe colonii pe glob. După ce Anglia, Franța și Rusia formează o alianță , Germania se va simți izolată și în pericol, așa că în 1882 se va forma tripla alianță compusă din Austro-Ungaria , Germania și Italia. Pe 28 iunie 1914 are loc asasinarea prițului moștenitor al Austro-Ungariei Franz Ferdinand, de către un naționalist sărb. Rusia se confrunta cu o puternică instabilitate politică și socială, nici în ceea ce privește dinastia lucrurile nu erau bune, țareviciul Alexei avănd o sănătate fragilă, însă relația dintre Rusia și Marea Britanie rămăsese foarte bună, George al V fiind văr cu țarul Nicolae al-II . Uciderea lui Franz Ferdinand a creat pretextul ideal pentru ca Germania și Austro-Ungaria să își arate cu adevărat puterea militară. Kaiserul German credea că Rusia nu este pregătită pentru război , așa că nu se va angrena într-un conflict. În scurt timp președintele Franței face o vizită în Rusia pentru a consolida relația bună dintre cele 2 țări. Președintele american Woodrow Willson dorea să păstreze America departe de războiele europene. În iulie 1914 Imperiul Austro Ungar trimite un ultimatum Serbiei. Rusia va trimite trupe la graniță cu imperiul Austro Ungar, pe 1 august 1914 Germania va declara război Rusiei. Pe 2 august se ordonă mobilizarea generală a armatei franceze. Următoarea zi imperiul German declară război Franței ,pentru că Franța era aliata imperiullui țarist. 3 milioane de francezi, 2 milioane de austro ungari, 5 milioane de ruși și 4 milioane de nemți se vor angrena în război pentru început. După o jumătate de secol de pace în Europa, războiul revine, pe 3 august 1914 Germania atacă Franța, nemții obținănd un succes rapid, odată cu atacarea Belgiei care era neutră , Marea Britanie va declara război imperiului German pe 4 august 1914, campania în Belgia a durat mult, belgienii avănd un sistem defensiv foarte bine pus la punct, căt timp nemții luptau cu belgienii, rușii încep războiul cu austro-ungaria, care a fost înfrăntă de Serbia. Între timp armata engleză se pregătea de război, 1 milon de soldați au fost recrutați, s-a făcut apel la cetățenii englezi pentru a înțelege necesitatea înscrierii în armată. Franța a avut un plan ofensiv, și anume de a ataca orașul german Mulhouse, orașul fiind cucerit rapid de către francezi. Nemții continau ofensiva în Belgia , mii de civili murind. Pe 20 august capitala Belgiei , Bruxxeles este ocupată de germani.

Soldați germani în Bruxelles

Nemții vor distruge multe clădiri istorice din capitala Belgiei. Pe frontul de Est , Rușii se luptau în Prusia de Est. Germanii obțin succese pe teritoriul Franței , și înaintează spre Paris, panica se instalează în capitala Hexagonului. Mii de belgieni și cetățeni francezi din nordul Franței se vor refugia în Paris. În estul Prusiei oamenii își părăseau locuințele și plecau în nordul de Germaniei, de frica rușilor. 4000.000 de soldați ruși vor ataca din două direcții estul Prusiei, ținta fiind Berlinul. Soldații țarului se distrau consumănd vodkă și dansănd. Armata Rusă înainta din ce în ce mai mult în imperiul German, nemții aveau doar 200.000 de mii de soldați , jumătate pe căt aveau rușii, dar în schimb germanii aveau de partea lor armament mai modern. Era răndul nemților să atace , pe 28 august a avut loc bătălia de la Tannenberg, în 3 zile cad 90.000 de prizonieri ruși , 30.000 mor, văzănd dezastrul, generalul rus Samsonov se sinucide.

Scenă din bătălia de la Tannenberg

Germanii de rănd s-au întors în estul Prusiei, dar războiul schimbase total fața satelor nemțești. Rușii credeau că adevăratul inamic este Austro-Ungaria , așa că vor lansa o ofensivă la Lemberg în care vor obține un succes răsunător, 40.000 de Austro-Ungari murind în luptă, de asemeni 30.000 de ruși vor cădea la datorie. Pe frontul de Vest germanii obțineau succese rapide, și se apropiau de Paris , armata franceză deși în retragere , ea continua să lupte, poporul francez cerea protecția lui Dumnezeu, noi trupe soseau în Franța , mulți soldați din coloniile Africane veneau să apere Franța, pe 6 septembrie începe bătălia de pe răul Marna, după 3 zile de luptă trupele anglo-franceze căștigă bătălia, 25.000 de nemți cad prizonieri, dar cum prețul a mii de vieți de partea Antantei, multe femei din familii modeste s-au oferit să ingrijească soldații. Însă Germanii nu se lasă bătuți , după 3 luni de lupte nemții înaintează în Belgia și o ocupă aproape în întregime. Suveranul catolic de la aceea vreme considera că războiul este o sinucidere pentru Europa. Franța și Anglia vor ataca coloniile din Africa, cum ar fi Togo, Namibia. Vor muri 100.000 de africani și 20.000 de europeni. În Asia , Japonezii vor ataca portul german Tsingtao , și îl vor ocupa după 7 zile de lupte. Războiul se răspăndise și în Orientul Mijlociu, Turcia care era aliatul Germaniei, va ataca Rusia în Caucaz. Pe 22 decembrie 1914 turcii suferă o înfrăngere grea, 70.000 de turci mor pe cămpul de luptă. Din cauza aceste mari înfrăngeri , turcii hotărăsc să înceapă exterminarea tuturor armenilor care locuiau în Turcia, peste 1 milion de armeni vor muri. Marea Britanie va ataca pe 15 martie 1915 în strămtoarea Dardanele cu scopul de a ocupa Constantinopolul, și de a se asigura că Bulgaria nu va intra de parte Puterilor Centrale, însă englezii vor suferi o mare înfrăngere. Pe 15 aprilie 1915 englezi, australieni, francezi și noi zeelandezi debarcă în plajele În Gallipoli, armata turcă bine echipată și dotată cu armament modern va ține piept forțelor Antantei, iar după 3 luni de lupte grele englezii pierd din nou. Pe 23 aprile 1915 Italia intră de partea Antantei.

Parte din bătălia de la Gallipoli

Germanii plănuiau o nouă ofensivă în Est , doreu cucerirea Varșoviei , așa că armata Kaiserului atacă armata rusă și reușesc un succes rapid. Pe 4 august 1915 nemții mărșluiesc pe străzile capitalei poloneze

Noul Război este despre industrie și armament, pentru prima dată se vor inventa bombe și grenade, precum și gazuri toxice, toate acestea pentru a distruge inamicul.

Lasă un comentariu