Categorii
Secolul XX

Petru Groza cameleonul politic

Fostul premier al României Petru Groza a fost personalitatea care a participat la Marea Unire de la Alba Iulia în 1918, dar care mai tărziu a fost omul care a fost prietenul loial al vecinului sovietic și cotropitor.

Fiu de preot viitorul fruntaș comunist se naște la 7 decembrie 1884 , în timpul dominației Austro-Ungare , începe școala la Orăștie și își continuă studiile la Budapesta , Lepzig și Berlin unde obține un doctorat în științe juridice. Avănd o solidă pregătire intelectuală Groza se implică și în politică. Primul partid în care se înscrie Petru Groza este Partidul Național Romăn unde va face cunoștință cu oameni de seamă precum Gheorghe Pop de Bășești, Iuliu Maniu , Vasile Goldiș. În 1919 este ales deputat pe listele PNR , dar în 1920 părășeste această formațiune politică și se înscrie în Partidul Poporului care era condus de Alexandru Averescu, ascensiunea acestui partid fiind favorizată și de Ferdinand I care simpatiza cu Averescu. În cadrul guvernului Averescu deține funcția de ministru de stat fără portofoliu, ulterior va fi ales deputat pe listele Partidului Poporului la alegerile parlamentare din mai 1922 și mai 1926 . Printr-o serie de jocuri de culise partidul lui Averescu ajunge la putere, Petru Groza ocupănd o nouă funcție de ministru cu portofoliu al Lucrărilor Publice deținănd această funcție pănă în data de 14 iulie 1926 , cănd trece ca ministru de stat fără portofoliu. Urmează alegerile din iulie 1927 cănd Partidul Poporului nu căștigă nici măcar 2 % ca să poată intra în parlament. Astfel Petru Groza își impune un autoexil la Deva unde se ocupă de afacerile sale , iar acest moment va reprezenta un moment de cotitură în viața lui Petru Groza.

Apropierea de comunism

Petru Groza va înființă Frontul Plugarilor în anul 1933 , acest Partid era minor și ca orientare de stănga , imediat acestă formațiune politică a intrat sub aripa Partidului Comunist. Cum nazismul și fascismul prindea contur în Europa , Petru Groza semnează împreună cu Frontul Popular Antifascist și Frontul Plugarilor pactul antifascist în localitatea natală .În iunie 1944 susține Blocului Național Democrat între PNȚ, PNL , PSD și PCR.

Prim-ministrul al României

Armata Roșie ajunsese la București la finele luni august 1944 , iar Partidul Comunist intrase în legalitate, iar procesul de sovietizare a României începea . În aceste condiții Petru Groza ajunge premierul Romăniei la data de 6 Martie 1945 cănd se instalează primul guvern comunist , chiar dacă Maniu și Brătianu au prezis că aducerea la putere a lui Petru Groza și instalarea unui regim condus de la Moscova „ar echivala cu o condamnare la moarte a democrației în România”. Întrucăt puterile occidentale ne lăsau în măna sovieticilor, singurul om cu influență care mai putea schimba ceva era regele Mihai I , care din august pănă în decembrie 1945 a instituit greva regală, în consecință în ianuarie 1946 au fost aduși în Parlament Emil Hațieganu din partea PNȚ și Mihail Romniceanu din partea PNL, însă aceștia aveau mai degrabă un rol formal . Au urmat alegerile parlamentare din noiembrie 1946 cănd comuniștii au fraudulat grosolan alegerile , după acest eveniment principala preocupare a premierului României și a guvernului său a fost de a elimina opoziția , principalul dușman al comuniștilor a fost Iuliu Maniu care a fost arestat la finele lunii iulie 1947 și condamnat pe viață la temniță grea pe viață, aceeași soartă a avut-o și Ion Mihalache și alți politicieni care s-au opus regimului comunist. Singura fortăreață în fața bolșevicilor rămăsese regele Mihai I care refuza să abdice , așa că în decembrie 1947 ultimul monarh al României a fost forțat să abdice prin șantaj și minciună, acest eveniment avea să coincidă cu instalarea Republicii Populare Române și instalarea comunismului oficial.

Petru Groza prin politicile sale a stalinizat România a naționalizat toate interprinderile a colectivizat pămănturile și a subminat democrația. Pe data de 7 ianuarie 1958 Petru Groza a decedat din cauza unui cancer galopant .

Lasă un comentariu