Categorii
Secolul XX

Al Doilea Război Mondial (partea 2 )

Scenă din bătălia de la Kursk

Intervalul 1941-1943 a fost marcat de ciocnirile dure între sovietici și germani pe frontul de est, în flancul sudic al Europei, americanii debarcau în Sicilia, iar în acest răstimp Holocaustul atinge cote alarmante, vom asista la cea mai mare bătălie între tancuri ( cea de la Kursk ) , cea mai mare confruntare terestră între 2 armate ( bătălia de la Stalingrad ) , și la declinul imperiului japonez , precum și căderea regimului fascist în Italia.

La începutul anului 1942 Japonia cucerește Singapore, o importantă colonie britanică, în doar 5 luni , niponii ocupă indo-china , Malaezia, Filipine și insule din pacific , în tot acest răstimp japonezii au fost remarcați prin tratamentul brutal pe care îl administrau prizonierilor. În Europa , Churchill împreună cu Roosevelt au ca obiectiv înfrăngerea Germaniei naziste, iar prima măsura pe care premierul britanic o ia este bombardarea orașului german Essen în martie 1942. În cel de-al Treilea Reich fruntași naziști se hotărăsc să pună în aplicare ,, soluția finală ” , prin care milioane de evrei vor fi trimiși în lagăre de muncă forțată și în cele din urmă la moarte. La Paris se resimt efectele ocupației naziste , sărăcia crește din ce în ce mai mult, francezii sunt duși în Germania la muncă forțată. În nordul Africii forțele naziste au avut sucese importante, în SUA submarinele germane erau aproape de New York, o posibilă invazie aeriană era anunțată de mass-media americană, în Los Angeles japonezii care locuiau de generații întregi în oraș au fost forțați să părăsească locul de baștină și să plece în deșert unde să presteze în cadrul unor lagăre muncă forțată. SUA a intrat în război

Pe 7 iunie 1942 are loc bătălia de la Midway , inițial aviația americană a fost infrăntă de bateriile anti-aeriene ale japonezilor, dar după un al doilea val de bordament aviatic japonezii au suferit o grea înfrăngere , dar a doua zi va veni răndul submarinelor japoneze să distrugă o parte din marina americană, bătălia de la Midway a reprezentat prima înfrăngere pentru niponi. Australia a fot bombardată de Japonia iar ca răspuns , australienii atacă o parte din Papua Noua Guinee. În august 1942 pe insula Guadacalnal unde forțele americane s-au confruntat cu cele nipone, pentru japonezi a fost încă o înfrăngere grea , niponii folosit mai mult baionete , iar americanii muniție , a fost un masacru adevărat pentru niponi. Bătălia din Guadacalnal a durat 6 luni și a fost deosebit de săngeroasă.

Moment din bătălia de la Midway

În Europa orașul Rostov este ocupat , dar pentru Hitler ținta încă nu a fost atinsă el năzuia să ajungă în cămpurile petrolifere din Caucaz , mai exact el dorea să ocupe orașul Stalingrad, în scurt timp nemții au ocupat vărful Elbrus din munții Caucaz, armata lui von Paulus înaintează în direcția Stalingrad. În Moscova Churchill împreună cu ambasadorul american îl anunța pe Stalin de deschiderea celui de al doilea front în Vestul Europei. În septembrie 1942 Luftawaffe bobmardează tot Stalingrad-ul ucigănd sute de mii de civili, Stalingrad care era cel mai prosper oraș din URSS a rămas o ruină toate fabricile și clădirile au fost bombardate.

Orașul Stalingrad după bombardamentele germane

După 4 săptămăni de lupte crăncene marea parte a Stalingradului fusese ocupat, Hitler era în delir. Însă pe malul celălalt al Volgăi noi trupe soseau, americanii îi alimentau pe ruși cu muniție și hrană. În Africa pe 23 octombrie 1942 are loc bătălia de El Alamein între forțele engleze și cele germane, aceasta va fi prima înfrăngere a nemților în Africa. Un al doilea front se va deschide în nordul Africii, la Casablanca. 50.000 de soldați vor lupta pentru eliberarea Europei de sub naziști, prima dată americanii vor ataca zonele din nordul Africii ocupate de regimul de la Vichy , în consecințe vor fi mari pierderi pentru tabăra adversă. Algeria de asemeni, a fost eliberată de aliați, Naziștii se găndeau că forțele anglo-americane vor ataca Tunisia, în răspuns Rommel este rechemat în Tunisa pentru a securiza flancul sudic al Europei. La Stalingrad lupta continua, flancul nordic era apărat de romăni și ungari iar cel sudic de italieni, sovieticii plănuiau încercuirea trupelor care apărau flancurile sudic și nordic, astfel că pe 19 noiembrie 1942 sovieticii lansează o ofensivă puternică care va fi încununată cu succes, în consecința armata generalului von Paulus a rămas izolată în Stalingrad. După ce armata lui Mussolini a fost decimată , Il Ducea cerut lui Hitler să aducă căt mai multe trupe în nordul Africii, pentru a nu fi atacat de aliați. În ianuarie 1943 în cadrul conferinței de la Casablanca , Churchill și Roosevelt au reînoit angajementul de a înfrănge Geermania, Japonia și Italia.

În februarie 1943 trupele lui von Paulus se predau sovieticilor , generalul german ajungănd să colabereze cu rușii, tot în aceeași lună ministrul propagandei Joseph Goebelss va rosti un dicurs în care va îndemna poporul la un război total. Pe data 16 Mai ultimele trupe naziste se predau pe frontul din Africa de Nord ,aliaților mulți dintre ei fiind duși în America și Canada pentru a presta muncă forțată, Tunisia fusese ocupată de aliați. În răspuns germanii se vor pregăti și mai mult ,se va crea Wafen SS care vor fi unități militare militare foarte puternice, producția de armament a crescut foarte mult, inventăndu-se cel mai faimos tanc din istorie, tancul Tiger II care va fi o adevărată bestie pe cămpul de luptă. Au fost recrutați soldați și din zonele ocupate de Germania nazistă, spre exemplu sute de mii de ruși au fost înrolați înWerhmacht. Toți acești factori au dat speranța din nou Fuhrerului, în martie 1943 operațiunea Citadela a fost lansată , cea mai mare bătălie între tancuri începea, tancurile germane au străpuns liniile sovietice dar au înaintat greu datorită arsenalului anti-tanc , un avantaj pe care îl dețineau sovieticii este că ei aveau de la britanici un aparat prin care reușeau sa obțină toate informațiile de la germani, 50.000 nemți vor muri în această crăncenă luptă . Nemții au înaintat 10 kilometri dar vor pierde teren și în concluzie vor pierde bătălia de la Kursk. Generalul von Monstein insista pentru o nouă ofensivă dar Hitler ezita, în Sicilia deja aliații debarcaseră și căștigau din ce în ce mai mult teren, iar în august 1943 forțele anglo-americane înaintau în inima Italiei continentale, Mussolini este arestat, dar Hitler reușeste să cu ajutorul unei misiuni speciale să își recupereze bunul său prieten, Fuhrerul avea planuri cu el , dorea să formeze în nordul Italiei un stat marionetă care se va numi Republica de la Salo, în care Il Duce era lider doar formal , el ascultănd de regimul de la Berlin.

Pentru cel de-al Treilea Reich va urma vremuri grele, în încercarea lor de a stopa ofensiva aliaților , germanii vor distruge orice le apara în cale, copiii vor deveni soldați iar orașele germane ruine dar în ciuda tuturor acestor greutăți nemții vor lupta pănă la moarte.

Lasă un comentariu